Kako da napravim CV?

Napravite efikasan CV na CVapp.rs u 10 koraka


Ovaj članak vas vodi kroz sve najvažnije odeljke u našem uređivaču CV-ja od početka do kraja.

Korak 1: Odaberite šablon i naglašenu boju

Počnite tako što ćete izabrati šablon sa dizajnom koji je relevantan za vašu oblast. Sada s ponosom nudimo 26 jedinstvenih šablona koje su dizajnirali stručnjaci, koji će zadovoljiti različite potrebe onih koji traže posao. Ne brinite previše o izboru šablona na početku. Nakon što dodate detalje svog CV-ja, lako možete da promenite dizajn ili preuredite svoje odeljke. Takođe smo lansirali našu alatku za prilagođeno biranje boja koja nudi širok izbor boja korišćenjem sistema za biranje boja sa gradijentom. Kreiranje jedinstvenog CV-ja nikada nije bilo lakše!

Korak 2: Dodajte svoje lične podatke

U zavisnosti od vaše lokacije ili delatnosti, neka polja u ovom odeljku mogu biti relevantnija od drugih. Slobodno preskočite ili ostavite neka polja prazna. Imajte na umu da je ovo prvi odeljak koji će neko pogledati, tako da želite da budete sigurni da ostavljate dobar utisak.


Evo nekoliko polja u odeljku „Lični podaci“ vrednih pažnje:

  • Naziv radnog mesta: ovo je naziv posla koji želite da dobijete ili za koji se prijavljujete. Ovo polje se nalazi na samom vrhu vašeg CV-ja i odličan je način da prilagodite svoj CV za svaku prijavu.
  • Fotografija: ako posedujete profesionalnu fotografiju, možete je dodati i u ovaj odeljak. Zapamtite – neki od naših šablona su dizajnirani da rade sa fotografijama, a drugi nisu.

Korak 3: Napišite svoj profesionalni CV

Vaš profesionalni CV je vaša šansa da privučete pažnju čitaoca koristeći 3-4 jednostavne rečenice o vašem ukupnom putu u karijeri, vašoj podobnosti za određenu poziciju i vašim namerama za budućnost.

Korak 4: Dodajte linkove

Linkovi su odličan način da se nadoknadi to što je prostor u vašem CV-ju ograničen. Uključite dodatne informacije tako što ćete uključiti link do vaših društvenih profila, lične veb stranice ili portfolija na mreži. 

Korak 5: Dodajte svoju istoriju zaposlenja

Ovo je glavni deo vašeg CV-ja. Uključite radne pozicije tokom poslednjih 10 godina sa relevantnim iskustvom. Evo korisnog linka o tome kada treba ili ne treba da uključite sve prošle poslove u svoj CV. 

Većina modernih CV-jeva u ovom odeljku koristi tačke za nabrajanje, ključne reči i fokusira se na rezultate. Najteži deo pisanja ovog odeljka je obično pronalaženje najboljeg načina da koristite što manje reči, a da tačno kažete da vas je vaše iskustvo oplemenilo pravim veštinama za posao za koji se prijavljujete.

Ako zapnete, pogledajte kako je vaš stari opis posla sadržao tačke za nabrajanje ili čak kako oglas za posao koristi tačke za nabrajanje da opiše novi posao koji želite. Vaš CV treba da ima sličan format sa sličnim ključnim rečima.

Korak 6: Dodajte svoje obrazovanje

Kao pravilo, uvek uključite svoj najviši nivo obrazovanja. Ako imate master diplomu, nije neophodno da navedete podatke o srednjoj školi ili čak detalje o diplomi osnovnih studija. Zapamtite - prostor je ograničen. Ako imate veliko radno iskustvo, dodatni detalji o obrazovanju nisu posebno važni. Međutim, ako je ovo CV za vaš prvi posao u karijeri nakon škole, onda je prikladno da u ovom odeljku elaborirate svoje obrazovno iskustvo.

Korak 7: Navedite svoje veštine

  • Odeljak „Veštine“ je odličan način da saopštite detalje o sebi u formatu koji zahteva vrlo malo reči i prostora. Naši šabloni su dizajnirani da maksimiziraju vizuelnu prezentaciju vašeg iskustva sa specifičnim veštinama. Veštine takođe mogu biti efikasan način da optimizujete svoj CV sa relevantnim ključnim rečima.
  • Još jedna korisna nova funkcija našeg kreatora CV-ja je naš alat za sugestiju veština. Znati koje veštine navesti može biti teško, ali uz pomoć naših algoritama za mašinsko učenje, CVapp.rs sada radi posao umesto vas. Naš kreator CV-ja će automatski predložiti odgovarajuće veštine na vrhu odeljka. Kako ih dodajete, sistem će analizirati trenutnu sliku i predložiti nove relevantne veštine, koje možete da prilagodite na nivou položaja i iskustval.

Na primer, veštine koje jedan menadžer prodaje može da doda mogu biti stvari kao što su: prodaja, upravljanje odnosima sa klijentima, razvoj prodaje, upravljanje prodajom, prodajni tim, pregled pajplajna itd. Pogledajte našu biblioteku primera CV-jeva da biste videli veštine specifične za vašu delatnost. Takođe možete da dozvolite alatki za sugestije veština da jednostavno uradi posao umesto vas.

Korak 8: Dodajte posebne odeljke i prilagodite izgled.

Na dnu uređivača nalazi se nekoliko opcionih odeljaka koje treba uključiti, kao što su kursevi, reference, jezici, vannastavne aktivnosti i stažiranje.

Možete čak dodati svoj prilagođeni odeljak i dati mu naslov koji želite. Kada dodate posebne odeljke, možete lako da promenite redosled bilo kojeg odeljka u svom CV-ju kao što možete videti ovde.  

Naš uređivač naslova odeljaka je još jedan način da olakšate pisanje CV-ja i omogućava vam da prilagodite svoj CV svom ukusu. Možete lako preimenovati i urediti naslove odeljaka kako biste zadovoljili potrebe i ciljeve vašeg CV-ja.

Korak 9: Uređuj, uređuj, uređuj

Ovo je najvažniji deo u celoj priči! Pre nego što pošaljete CV, obavezno odvojite vreme da ga pregledate i uredite. Pročitajte ga unazad. Pročitajte ga naglas. Zamolite prijatelja da pogleda. Neverovatno je lako napraviti grešku u kucanju i ne uočiti je. Trudimo se da radimo sa većinom alata za proveru pravopisa, ali nemojte se oslanjati na aplikaciju ili proveru pravopisa da biste sa sigurnošću dobili gramatički ispravan CV bez grešaka u kucanju.

Takođe je verovatno da ćete na kraju imati više sadržaja u svom CV-ju nego što imate prostora. Pregledanje i uređivanje vašeg CV-ja kako biste uključili samo najvažnije detalje je ključni korak ka kreiranju fokusiranog i efektnog CV-ja.

Korak 10: Preuzmite ili podelite svoj CV



S uzbuđenjem vam sada nudimo Docx  (Word) funkciju eksportovanja za naš popularni šablon „Dablin“. Ali, ne brinite previše o izboru šablona na početku. Nakon što dodate detalje svog CV-ja, lako možete da promenite dizajn ili preuredite svoje odeljke.


Uskladite svoje propratno pismo sa CV-jem

Ne zaboravite da sada nudimo i 18 izvanrednih šablona propratnog pisma koje će pratiti vaš CV. Elegantni i moderni dizajni odgovaraju našim šablonima CV-jeva, pomažući da se vaše prijave za posao još više ističu. Jednostavno kliknite na karticu „Propratno pismo“ na kontrolnoj tabli i počnite da kreirate savršeno propratno pismo kako biste svoju prijavu podigli na viši nivo. Možete čak spojiti svoj CV i propratno pismo u jedan dokument koji ćete poslati potencijalnim poslodavcima. Ova opcija spajanja PDF-a ne samo da vama olakšava stvari, već odgovara i regruterima, a to je dobitna kombinacija!

Ne zaboravite da koristite našu novu funkciju za statistiku koja vam omogućava da vidite preglede vaših CV-jeva u kratkoročnom i dugoročnom periodu. Saznajte koliko dugo je neko gledao vaš CV i sa koje lokacije. Mogućnost da prepoznate globalne prilike na osnovu grada/zemlje u kojoj se nalazi osoba koja pregleda vaš CV pomoći će vam da ne propustite zainteresovane regrutere!

Takođe obavezno pročitajte naš bilten, koji je prepun najnovijih i najboljih saveta vezanih za CV i karijeru. Svake dve nedelje naši stručnjaci za karijeru prikupljaju najbolje savete vezane za CV i posao i dostavljaju vam ih direktno u prijemno sanduče. Profesionalni praktični životni saveti, metode traženja posla, analize CV-ja, saveti za produktivnost i mentalno zdravlje i još mnogo toga – spremni za čitanje za samo 15 minuta ili manje!

Takođe volimo da podstičemo naše posetioce i korisnike da pogledaju naše sjajne recenzije na sajtu Trustpilot. Trudimo se da vam svima ugodimo i veoma nam je drago što to činimo.

I dalje trebate pomoć Kontaktirajte nas Kontaktirajte nas